top of page

Van koeien in de stal naar horeca en appartementen

Een plek voor verbinding. Een groot groen paradijs. Aandacht voor de natuur. ‘BuitenInn het Overveen’ kan het over een tijd allemaal afvinken. De voormalig melkveehouderij, gelegen bij een Natura 2000-gebied in Rijssen, zat al een aantal jaren in een transitie naar een ander verdienmodel. Sinds november zetten de nieuwe eigenaren zich in voor het realiseren van een duurzaam recreatiegebied. Wij spraken met twee van de initiatiefnemers, Joggem Simons en Eline ten Hove. Wat motiveerde hen om het anders te doen? En hoe ziet hun toekomst eruit? Je leest het hier!


Voorheen waren Joggem en Eline vreemden voor elkaar. Nu trekken ze dagelijks met elkaar op. Beiden hadden al een aantal jaar hetzelfde doel voor ogen: een boerderij ombouwen tot een circulaire en groene recreatie- en verbindingsplek. Daarmee willen ze andere boeren inspireren om te kijken naar nieuwe manieren om je boterham te verdienen, zonder daarin werkplezier te verliezen. “Werkplezier is daarin een hele belangrijke. Je kunt als boer wel een camping op je erf creëren, maar als je iemand bent die behoefte heeft aan veel privacy is dat natuurlijk geen slimme zet. Wij hebben ook gedurende de tijd ontdekt wat we graag doen en bij ons past. Focussen op wat niét kan, heeft niet veel zin. Door antwoord te zoeken op de vraag ‘wat zijn de oplossingen?’ kom je een stuk verder.”


Stal maakt plaats voor horeca

Een melkveehouderij omtoveren tot dat wat het nu is, gaat niet zomaar. De vorige eigenaren deden heel wat voorwerk. Ze vroegen een horecabestemming aan om - naast het werk als melkveehouder - een terras te beginnen voor langskomende fietsers. Later hebben ze een deel van hun land omgezet in nieuwe natuur. Hierdoor bleef er te weinig land over om te functioneren als melkveehouderij. Dus gingen ze verder in recreatie met appartementen. “Doordat zij dit allemaal al hadden opgezet, konden wij er mooi op verder borduren”, vertelt Joggem. De vorige eigenaren hadden geen opvolging voor de zaak, dus kwam de voormalig melkveehouderij te koop te staan. Joggem zag, samen met twee vrienden en compagnons Joris Broek en Neil Tjin, zijn kans schoon. De mannen kwamen in contact met Eline, die op dat moment zocht naar een nieuwe uitdaging. “Ik ging bij mezelf te rade wat ik nou echt leuk vind en kwam uit op een circulair bedrijf,” vertelt ze. “Dat paste in het straatje van Joggem, Joris en Neil.” Zo kwamen twee mooie ideeën samen en werd een plan van papier naar de realiteit gebracht.


Het begin van BuitenInn

In november namen ze de boerderij over. “Ons concept draait om lokaal, duurzaam en de verbinding tussen mensen”, aldus Eline. Geen van allen had een achtergrond in de agrarische sector. “Dat maakt dat we de afgelopen periode ontzettend veel hebben geleerd en nog steeds doen. Over de natuur, maar ook over de regels waarmee boeren kampen. De gemiddelde Nederlander heeft - net als wij voorheen - geen idee hoe groot de uitdagingen zijn waar agrariërs vandaag de dag voor staan. Het is niet een kwestie van 'even nieuwe plannen maken en weer doorgaan'. Er komt zoveel bij kijken. Als men beter op de hoogte is van die uitdagingen, zou dat al veel onbegrip voorkomen. Daarin willen wij waar mogelijk graag een rol spelen.”


Een stap tegelijk

Je snapt, iets veranderen gaat niet zonder slag of stoot. “Ons uitgangspunt is altijd geweest: we gaan niks forceren. Dat levert alleen maar frustratie op als iets toch niet blijkt te kunnen. Zo wilden we eerst een voedselbos creëren. Al snel bleek dat dat volgens regels niet mogelijk is, omdat het gaat om een open landschap. In zo’n geval willen we onze plannen niet doordrukken, maar gaan we op zoek naar iets anders.” Op die manier kijken Joggem en Eline naar mogelijkheden die ze eerst niet zagen. Daarmee hopen ze ook anderen te inspireren. “Tuurlijk, deze plek zit al jaren in een transitie. Maar ook hier is het klein begonnen. Als je van de 20 hectare op 1 hectare eens begint met wat anders, kun je langzaam ontdekken wat voor jou werkt. En kijk ook vooral naar jouw plek. Zo zagen de vorige eigenaren veel fietsers voorbij komen en legden ze een fietspad aan, waardoor het een fietsknooppunt werd. Daardoor kregen ze nog meer bezoekers op het terras. Die tip zou ik ook aan anderen willen meegeven: kijk wat er mogelijk is op jouw plek en maak daar gebruik van. Maar onthoud ook dat de natuur traag is. Overhaast dus niets. Soms is het gewoon een kwestie van wachten. Dat hoort erbij.”


Lokaal, verblijf & verbinding

Vele stappen en regels verder is BuitenInn een plek geworden waar je lokale producten kunt proeven, lekker neerploft op het terras, vergaderruimtes kunt huren of overnacht in één van de appartementen. Alles draait daarbij om circulariteit en duurzaamheid. Zo worden de producten voor de horeca vers bij de naaste boeren ingekocht. “Op den duur zouden we het ook leuk vinden om zelf voedsel te verbouwen en te gebruiken voor onze horeca”, vertelt Eline. “En we zijn ook bezig met het uitbreiden van de vergaderruimtes. Dat moet een plek worden waar mensen kunnen werken en inspiratie opdoen vanuit deze omgeving.” Qua overnachten zijn er veel ontwikkelingen aan de gang. “We vangen nu Oekraïners op in onze bestaande appartementen,” vertelt Joggem. “En hier tegenover op het grasveld worden in samenwerking met de gemeente allerlei duurzame vakantiewoningen gebouwd. Daar vangen we binnenkort nog meer gezinnen uit Oekraïne op. We zijn graag behulpzaam en het tijdelijk wonen levert voor nu extra inkomsten op. Dit geeft ons de kans om BuitenInn verder te ontwikkelen om later ook die woningen een recreatieve bestemming te geven. Zo is er straks nóg meer verbinding op deze plek.”


Agrarische toekomst

Hoe Joggem en Eline de toekomst van de agrarische sector zien? "Wij zijn natuurlijk geen ervaringsdeskundigen in de agrarische sector,” vertelt Joggem. “Allesbehalve zelfs. We zijn geen boeren. Wel hebben we inmiddels veel geleerd over mogelijke alternatieve verdienmodellen die boeren ook kunnen aangrijpen. We kennen de processen. Waar mogelijk kunnen we daarbij anderen helpen. Een netwerk opbouwen of met gemeentelijke procedures bijvoorbeeld. Inmiddels kennen we de juiste mensen, dus duurt het wachten ook minder lang.” De komende tijd werken de initiatiefnemers hard aan het waarmaken van hun plannen. Waarbij er weer veel anders gaat dan ze verwachten. “Tegenvallers horen erbij. In zulke gevallen proberen we de knop om te zetten en te kijken naar wat wél kan. Dat willen we de agrarische sector ook meegeven als advies. Wij vertrouwen erop dat er perspectief is voor de sector. Bij ons geloofde lang niet iedereen in dit concept. Zo'n transitie vergt wat lef. Je moet stappen durven zetten. Maar daar krijg je vervolgens ook wat voor terug. Kijk naar ons; wij genieten hier elke dag."



bottom of page